Terug

DEZE ZOMER: GEKOELDE LEVERING - BESTEL UITERLIJK OP DINSDAG VOOR LEVERING DEZELFDE WEEK

Schimmelvorming

Schimmelvorming

Waar komt toch die schimmel vandaan op mijn producten? En is het product nog wel consumeerbaar? Wij snappen deze vragen.

Waarom schimmels?

Al onze worsten hebben het. Schimmelvorming.
Het zijn goede schimmels. Het is een zusje van de welbekende peniciline; de penicillium nalgiovense.  

Deze wordt bewust toegevoegd aan onze worsten. 
Hierdoor maken bacteriën en slechte schimmels geen kans en blijft de worst lang houdbaar.

Hoe wordt onze worst gemaakt?

Allereerst wordt het vlees gemalen en worden kruiden en eventuele andere ingrediënten toegevoegd. Het gemalen vlees wordt in een natuurlijke darm gedaan en daarna krijgt de worst direct een schimmelbadje

Nu wordt de worst opgehangen om te drogen. Na 4 tot 6 weken is de worst klaar voor consumptie. De schimmels blijven hierna nog een tijd doorgroeien. Ook na deze 6 weken kan een worst nog wat vocht bevatten. Hierdoor kunnen de schimmels pluizig worden en een witte, groen/grijze of zelf een oranje kleur krijgen. Dit komt omdat de schimmels leven van de melkzuurbacteriën in de worst.

Enkele voorbeelden van schimmels die normaal zijn en zeker niet gevaarlijk zijn.

Mocht je vinden dat er teveel schimmel op de worst aanwezig is, dan kun je deze afborstelen met een schone borstel, keukenpapier of droge theedoek. Spoel de worsten absoluut niet af met water en zout zoals dat soms op internet staat. Hiermee haal je de hele schimmel er vanaf en is het juist vatbaar voor slechte schimmels en bacteriën. 


Hoe bewaren we de worst het beste?

Dat is een beetje afhankelijk van smaak. Wil je dat de worst nog wat langer zacht blijft, dan kun je deze gekoeld bewaren. Maar als je het lekker vindt als de worst al hard is, dan kun je deze het best bewaren in een open ruimte. Bijvoorbeeld een kelder of kast. 

Verpak de worst vooral NIET in een afgesloten verpakking zoals een plastic zak. De worst moet kunnen ademen waardoor het vocht weg kan en de worst niet plakkerig wordt. Afdekken met een theedoek o.i.d. is prima. 


Let op bewaar de worst niet op een warme en of zonnige plek!!

Hoe herken ik een worst die niet meer goed is?

Als een worst nat of plakkerig is, of als hij heel erg stinkt dan is het niet meer goed. De worsten krijgen dan de geur van Ammoniak. 

Dit wordt vaak veroorzaakt door bewaren op een te warme plek en als hij niet goed kan ademen. 

Daarnaast kunnen snedes en beschadigingen aan de worst een teken zijn dat de worst vatbaar is voor slechte schimmels en bacteriën.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »